Fiecare om va avea 2 conturi bancare, în unul vor veni banii pentru salarii, iar altul va acumula timp de 40 de ani banii pentru pensii. În fiecare zi omul va ști câți bani are acumulați la pensie. Dar deoarece sunt bani puși lunar cu împrumut timp de 40 de ani, atunci se acumulează procentul pentru utilizare a lor și calculele arată că pot să se tripleze suma depozitelor în această perioadă.
Oamenii împrumută sistemul actual de pensionare timp de 40 de ani, iar în final bărbații beneficiază în medie circa 2 ani de rambursarea banilor. Iar urmașii nu au acces la acești bani. Este mult mai rentabil să pui acești bani pe un cont separat și la bătrânețe ai destui bani pentru o viață liniștită.
Această reformă face dreptate în sistem - fiecare beneficiază de toți banii pe care i-au împrumutat și se adaugă procente la aceste rezerve.
Toți 100% din populația Republicii Moldova. Cu așa sistem, fiecare se va simți în siguranță că îi vor ajunge bani pentru a cumpăra cadouri la nepoți și la dorință să viziteze oricare dintre sanatorii sau să călătorească.
Este o bancă investițională subordonată Ministerului Protecției Sociale, dar din acești bani acumulați nu va fi posibil de utilizat în alte scopuri ale Ministerului. Banii vor fi investiți în proiecte cu grad redus de risc, precum construcția de porturi, construcția rețelelor electrice, transport public, distribuția de apă și altele. Acești bani vor aduce profit, care va fi distribuit spre cei care dețin conturi de pensie. Asta duce la creșterea volumului investițiilor. Sunt depozite pe termen lung și respectiv este posibil de făcut și investiții pe termen lung în infrastructură.
Oricare nou sistem poate fi învățat, mai ales că el lucrează practic în toate țările dezvoltate de pe glob. Majoritatea proceselor actuale se vor transmite spre noul sistem în materie de gestiunea bazelor de date, iar unele procese sunt preluate din sectorul bancar. Deci avem de educat câțiva oameni care pot gestiona conectarea acestora.
Chiar dacă CNAS trebuie să fie autonom, el este subvenționat anual cu circa 18 miliarde de lei anual de la Bugetul de Stat. Impozitele oamenilor merg spre pensii și asta nu poate dura mult.
Tranziția înseamnă în primul rând separarea responsabilităților CNAS, unde alocațiile sociale sunt separat și pensiile sunt separat. Această bancă a statului se va ocupa exclusiv de pensii. Și va contabiliza creșterea pensiilor la cei care contribuie - astfel se exclude posibilitatea ca cineva să trăiască pe baza contribuțiilor altor oameni, ca în ziua de azi.
Dar nici Banca Națională nu falimentează și anual își crește rezervele, acum sunt circa 5 miliarde de dolari. Se face un sistem similar de atribuții și investiții, respectiv se exclud creditele neperformante. Iar banca trece prin procedura de asigurare și reasigurare.
Procedura de asigurare și reasigurare implică și deschiderea unor depozite (active scumpe puse drept gaj) și acestea compensează toate erorile și riscurile. În plus sistemul de analiză investițională a BNM tot garantează riscuri minime de pierdere a banilor.
Exclus, persoanele care sunt beneficiare de pensii vor avea acces la toate resursele acumulate și asta reprezintă mult mai mult decât reprezintă o pensie. Da, statul va avea o incomoditate în prima perioadă, deoarece dintr-o zi X va fi pozibil de moștenit pensia, respectiv acel recalcul al activului persoanei decedate va fi necesar a fi transmis în 14 zile către urmași. Însă dacă privim statistica acumulărilor medii, statistica ieșirii la pensie - atunci înțelegem că sunt sume pe care le poate asuma acele alocații de 18 miliarde de lei, care fac economii conexe pe seama celor care nu contribuie acum.
A. Statul în primul rând nu mai are un set de cheltuieli pentru a asigura pensie în viitor la persoanele care nu doresc să contribuie acum. B. Apare un Fond de Pensii investițional care va dezvolta economia cu zeci de miliarde de lei anual, asta înseamnă zeci de mii de locuri de muncă și multe produse made in Moldova. C. Se face dreptate - fiecare ia înapoi ceea ce a contribuit și nu stă cineva în minister și inventează formule ca să dea mai puțini bani sau majorează vârsta de pensionare pentru a nu da în general banii înapoi.
Prima perioadă se vor folosi subvențiile existente de la Bugetul de Stat, însă el anual va scădea, deoarece se va exclude susținerea celor care nu doresc să contribuie la Fondul de Pensionare. Cu alte cuvinte - cel care lucrează la negru azi - nu va avea pensie mâine. Autonomia Fondului Nou de Pensionare va fi garantată de majorarea numărului de contribuabili, acum avem 41% de angajați legal și vom ajunge la peste 70%. Odată cu majorarea numărului de angajați legal automat scade numărul de alocații existente, oamenii vor prefera să lucreze cinstit. Noi vorbim de miliarde de lei acum.
Dispar salariile în plic, deoarece angajatul simte că pierde banii săi și nu mai accept târgul cu angajatorul. Zilnic omul poate verifica câți bani are la pensie și care este dobânda crescută la banii săi, pe alții el nu îi va putea cere de la stat la pensionare. În Singapore a dat rezultate impresionante.
De la schimbarea sistemului de pensionare, iar pentru asta avem nevoie să acumulăm 350 000 de semnături pentru a convinge Guvernul acest proiect este așteptat de oameni și ei sunt gata să lucreze cinstit și să beneficieze de contribuțiile lor în valoare integrală.
Aici este important să facem diferențierea, aceste persoane în continuare vor fi susținute de către stat. A avut loc divizarea alocațiilor de pensii - unde alocațiile sunt pe seama statului, iar pensiile este responsabilitate personală să contribui pentru bătrânețea ta. Cei nevoiași vor avea alocațiile lor de la CNAS, va scădea în timp doar subvenția statului spre sistemul de pensionare, deoarece în timp el rambursează acele împrumuturi vechi de 40 de ani.
Ei vor fi nevoiți să accepte ofertele de muncă existente pe piață pentru diferite servicii publice sau private, deoarece nu este corect ca cei care nu doresc să lucreze să fie întreținuți cin acumulările de pensii străine. Experiența arată că așa rezistență a populației nu durează mai mult de 20-30 de zile. Oamenii vor accepta să lucreze legal.
Ei rămân în tutela CNAS și vor fi subvenționați de stat. Astfel de oameni au un alt statut pe care Bugetul de Stat le garantează surse de supraviețuire.
În formularul de aplicare, fiecare deținător de cont de pensie indică nominal persoanele care îi va moșteni pensia. Chiar din ziua angajării la muncă se indică cine va moșteni pensia și este posibil de adăugat persoane. Dar odată cu prezentarea certificatului de deces are loc transferul timp de 14 zile. Cînd erau ambii bunici vii lor le ajungeau bani pentru servicii comunale, dar dacă unul decedează, în situația zilei de azi - atunci cu 1 singură pensie nu poti onora achitarea facturilor. Acest model rezolvă problema.
Moldova a acceptat ca banii lor să fie în bancă - deci sunt pregătiți, Moldova a acceptat lunar să transfere statului o sumă din salariu - deci sunt pregătiți. În rest, doar sunt niște beneficii și unele garanții asumate.
Exact același lucru se poate întâmpla și azi cu banii depuși la bancă sau cu actele de proprietate asupra imobilului. Dar partea bună că se poate de limitat eliberarea sumelor la bancă și în plus banii scoși la pensie tot pot deveni depozit din nou care aduce dobândă.
În funcție de portofoliul investițional se face o medie. Va fi o sumă medie de la diferite categorii de investiții - acțiuni la întreprinderi, credite acordate Bugetului de Stat, creșterea de capital a metalelor scumpe în care s-a investit, dividende, obligațiuni, contracte futures și opțioane.
Investițiile acestei bănci în diferite categorii de active cu risc redus, inclusiv creditele ipotecare, care sunt printre cele mai sigure.
Tranziția procesului ne garantează că subvenția de 18 miliarde de lei va fi ultima cifră maximă din istorie. În fiecare an vor scădea subvențiile pe motiv că scade numărul de persoane la care statul este dator la împrumuturile vechi (ei sunt transferați la Fondul de Pensionare). Dar totodată scad și alte categorii de cheltuieli pentru unele persoane întreținute de CNAS, cei care se vor angaja oficial.
Va dura minim 15 ani trecerea definitivă, dar o mare parte a costurilor de tranziție vor fi asumate de rentabilitatea investițiilor Fondului de Investiții. Cheltuielile Bugetare vor fi diminuate. Dar în schimb apare o nouă structură foarte bogată specializată doar în investiții și asta sporește creșterea economică.
Ei vor fi trecuți automat, se va transfera și informația privitor la structura încasărilor pentru fiecare lună și an. Banii pe care statul este dator omului, vor fi transferați către fond. Pensia lui va crește, deoarece suma acumulată și contribuțiile noi vor obține dobândă bancară.
Omul are acces la suma integrală acumulată, unii vor avea 1 milion de lei, alții 500 000 de lei, alții vor avea 4 milioane de lei. Fiecare va avea ce a contribuit legal și procentele acumulate.
Statul este fondator și este în consiliul de administrare și nu va admite tranzacții dubioase. Dar există și alți membri în consiliu, printre companiile de asigurare și reasigurare, care riscă cu banii proprii în caz de dispariție a banilor și ei compensează. Este un sistem similar cu cel din Banca națională, unde nu pot dispărea banii.
Sunt mai multe categorii de pensii - publice, private și mixte. Noi am ales modelul care i-ar liniști pe moldoveni, deoarece este testat de prin anii 1970 în Singapore, când statul s-a detașat de subiectul pensiilor și nimeni nu mai cere de la Guvern și Ministru o pensie mai mare. Nu mai există pensii similare, fiecare are banii lui și sunt sume diferite.
Da, dar într-o formă modificată, în cazul în care o familie tânără de 30 de ani dorește să cumpere o casă - ei pot pune în gaj la bancă acele acumulări la pensie până în acea zi și să ia o ipotecă. Restul garantează cu imobilul procurat. Este valabil și cu serviciile medicale urgente contra cost.
Nu mai există un fond care acumulează banii de la toți și dau sub coeficient la toți pensionarii. Acest model nou deschide milioane de conturi individuale de pensii și fiecare om are grijă de pensia sa.
El nu are de ales. Este unica modalitate civilizată de a garanta o pensie normală pentru cetățenii țării tale, unde lucrează împreună pentru un scop nobil. Altfel va fi schimbat Guvernul pe cale democratică și următorul Guvern va face reforma. Restul se învață.